
دومین روز هفته سلامت را «سلامت و سبک زندگی ایرانی- اسلامی» نامگذاری کردند. موضوعی که همه ما کم و بیش با آن آشنایی داریم و به گفته بسیاری این سبک مدتی است از زندگی بسیاری از ما رخت بربسته و به نظر آنها راهکار بهبود تغذیه و ساری و جاری ساختن سبک صحیح زندگی و تغذیه، رجوع به این آموزههاست. حال این رجوع و میزان تأثیرگذاری چگونه است، اظهارات و نگاههای مختلفی وجود دارد. چنانچه محمود عباسی، دبیر گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی و رئیس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی با اشاره به تدوین مقیاس سلامت معنوی براساس آموزههای دینی و عرفان شیعی، گفت: «اوج سبک زندگی اسلامی- ایرانی را باید در سلامت معنوی جستوجو کرد.»
البته علاوه بر ورود این سبک برای ارتقای سلامت معنوی و روانی برخی معتقدند بازگشت به سبک ایرانی -اسلامی و استفاده از این الگو میتواند مردم را در مقابله با بیماریهای غیرواگیر مصون دارند. در این زمینه برای اطلاع از نگاه اعضای کمیسیون بهداشت درباره این شعار هفته سلامت به سراغ حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس رفتیم. وی در این زمینه به سپید گفت: «متأسفانه آنچه درباره سبک زندگی اسلامی- ایرانی مطرح میشود، فقط شعار است و برنامهای در این زمینه به اجرا در نیامدهاست.»
وی در ادامه افزود: «سالهاست مقام معظم رهبری این موضوع را مطرح نمودهاند اما هیچ کس به طورعملی چنین روندی را در پیش نگرفتهاست و نه دولت و نه مجلس شورای اسلامی به این موضوع رسیدگی نکردهاند.»
شهریاری تأکید کرد: «تا زمانی که این موضوع از شعار خارج نشدهاست و عزمی برای اجرای آن جزم نشده است. نمیتوان درباره آن اظهار نظر قطعی داشتهباشیم.»
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به اهمیت جاری شدن سبک زندگی اسلامی- ایرانی در نظام سلامت گفت: «شاید علل ازدیاد بسیاری از بیماریها از جمله بیماری دیابت، فشارخون و حتی برخی سرطانها بی توجهی و دور شدن از همین سبک زندگی باشد. به عبارتی این بیماریها ارتباط مستقیمی با سبک زندگی ما پیدا میکند.»
وی افزود: «علاوه بر این موضوع در کشور ما تحرک در زندگی کمشدهاست، مواد غذایی ناسالم مصرف میشود و بسیاری از موارد این چنینی که سلامت جامعه را به خطر انداخته است. ما باید به طور عملی راهکارها را پیدا کرده و برنامهریزی صحیح در این زمینه انجام دهیم. حال یا دولت به صورت لایحه پیگیر این موضوع شود و یا در این زمینه ما طرح میدهیم تا در راستای این هدف گام برداریم.»
شهریاری در ادامه به سایر مسائل دخیل در سبک زندگی اسلامی ایرانی اشاره کرد و گفت: «ما در فضای اجتماعی نیز از این مسئله دور شدهایم. برای نمونه ساختمانهایمان شرایط مناسب را ندارد. ما باید برای دستیابی به سلامت به مفهوم واقعی از همه لحاظ در راستای بهبود شرایط و رسیدن به سبک اسلامی ایرانی گام برداریم.»
وی در ادامه تصریح کرد: «همین که برای امرار معاش زنان جامعه مجبور به کار میشوند با سبک این زندگی متفاوت است و قطعاً اگر قرار به بازگشت باشد و به دنبال سلامت باشیم تنها موضوع سبک تغذیه و نحوه تولید مواد غذایی نیست.»
البته اینکه واقعاً نگاه پشت سر این شعار به تمام این ابعاد بازمیگردد، موضوعی قابل بحث و بررسی است. اما در حوزه سلامت این اتفاقنظر بر سر تغذیه و بهداشت وجود دارد. چنانچه احمد آریایی نژاد، عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز به سپید گفت: «هر چه ما از سبک زندگی اسلامی، ایرانی فاصله بگیریم، امکان اینکه به مسائل ناهنجار دست بزنیم بیشتر میشود. مثلاً بحث مشروبات الکلی و مواد مخدر و آسیبهای آن با رجوع به این سبک زندگی، کاهش مییابد.»
وی در ادامه افزود: «یکی از راههای اساسی برای بسیاری از بیماریها و ناهنجاریها فرهنگسازی است که در کشور ما با نزدیک کردن مردم به این سبک زندگی میتوانیم شرایط را برای بهبود سلامت جامعه فراهم سازیم.»
آریایی نژاد گفت: «مثلاً در اسلام مصرف فلان چیز حرام است و یا همزمانی خوردن دو ماده مکروه است. به هر حال این دستورات اگر مورد توجه قرار گیرد، تأثیر بسیاری بر رشد برخی بیماریها دارد. البته این مسئله نیاز به فرهنگسازی دارد و باید برای مردم نهادینه شود. همین که به صورت عمیق و دقیق در این زمینه اطلاعرسانی شود و مردم با این سبک آشنا شوند، میتوان امیدوار بود که مشکلات کاهش یابد و در ارستای ارتقای شاخصهای سلامت گام برداریم.»
این عضو کمیسیون بهداشت مجلس گفت: «تا زمانیکه مردم ما نپذیرند و متوجه نباشند که بهترین روش چیست هر چقدر شعار دهیم به نتیجه نمیرسیم. بنابراین باید مردم به این درک برسند که زندگی در راستای این سبک بهترین رویکرد است. پس اولین گام آموزش است و دوم بستر سازی است.»
علاوه بر این رسول خضری، دبیر کمیسیون بهداشت مجلس درباره هفته سلامت و شعار مذکور به سپید گفت: «ما زمانی میگفتیم همه برای سلامت، و حال ما باید به سراغ «سلامت برای همه» برویم. در حال حاضر باید سلامت در تمام حوزهها از سیاسی و نظامی تا فرهنگی و اجتماعی مورد توجه قرار گیرد.» وی در ادامه افزود: «یک دنیا یک سلامت را اگر در نظر بگیریم شعار امروز نیز قابل درک میشود. به عبارتی این شعار بیانگر تلاش برای بومیسازی است. حرکت به سمت سبک زندگی ایرانی – اسلامی به معنای همین رویکرد است که ما باید برنامههای سلامت را بومی کنیم.»
خضری همچنین تصریح کرد: «با توجه به غنایی که در این حوزه هم در سبک زندگی ایرانی و هم در سبک زندگی اسلامی وجود دارد، ما با فرصتهای بسیاری روبرو هستیم که میتوانیم از آن برای بهبود سلامت در کشور بهره ببریم. این سبک زندگی دو بالی است که میتواند برای مقابله با بیماریهای غیرواگیر ایران را به سعادت برساند.»
وی در پایان تأکید کرد: «امیدواریم در این هفته و با پیگیریهای بعدی شاهد ارتقا سلامت در حوزههای گوناگون باشیم. سالم بودن در این سیاستگذاری هم و نهادینه سازی این سبک موضوعی است که مدتهاست آن را پیگیری میکنیم و امیدواریم با همسویی این سیاستها و بومی سازی شعارهای بینالمللی در راستای اهداف کلان این حوزه گام اساسی برداریم.»
هفته سلامت در ابتدای هر سال، با هدف بیان رویکردها با برگزاری مراسمهای گوناگون از سوی نهادهای ذیربط برگزار میشود. توجه به شعارهای هفته سلامت به عنوان رویکردهای مد نظر سیاستگذاران ضرورتی است که نیاز به همکاری نهادهای گوناگون دارد. با توجه به اینکه در این اظهارات خبر از فاصله ما با چنین سبک زندگی به میان آمده است و رجوع به آن به عنوان راهکاری برای مقابله با برخی بیماریهای غیرواگیر و ارتقای شاخصهای سلامت مطرح شده، امیدواریم این نگاه و تصمیمات از شعار متعلق به یک روز از هفته سلامت فراتر رود و اگر جاری و ساری شدن این سبک زندگی راهگشای مشکلات حوزه سلامت ماست، عزمها برای برپایی آن جزم شود.
تا کنون هیچ نظری برای این پست ثبت نشده